Tallinna-keskus ry

 

Martti Asunmaa pyysi minua mukaan perustamaan ja puheenjohtajaksi yhdistykseen, jonka tarkoitus olisi edistää Tallinnan ja Helsingin välisen yritystoiminnan ja kulttuurin yhteyksiä sekä Suomen virolaisten kohtaamispaikaksi. Toiminimeksi valittiin Tallinna-keskus.

(Talinnaankin oli perusteilla myöhemmin mutta onnistumatta siinä,vastaavanlainen Asunmaan ideoima Helsinki-keskus, jonka esiasteena oli Helsingin Kaupungin ylläpitämä Helsinki-talo Uuskadulla majoitus-, kokous- ja varsinkin saunatiloineen, jotka talkoojoukkomme Asunmaa, Helin, Ikonen, Kannelsuo, minä, ym toteutti).

Toiminta käynnistettiin Uudenmaan Liiton avustuksilla Helsingin Kaupungilta vuokratuissa tiloissa Yrjönkadun vanhan uimahallin yläkerrassa tyhjillään olleissa entisissä Usko Anttikosken johtaman Geoteknisen osaston tutuissa tiloissa. Kahden kerroksen korjaustalkoilla ja työllistämisvaroilla saatiin aikaan kahvila ”Marjamaa” keittiö- ja saniteettitiloineen, kokoustilat ja yrittäjille alivuokrattavat toimistohuoneet. Yhdistyksen toiminnassa oli seminaarien ja näyttelyiden järjestäminen, ATK-ajokorttikoulutus, Paluumuuttaja-projekti, Kaksoiskaupunki-hanke ja Suomenlahtitunneli.

Yhteisön kasvaminen ja menestyminen taloudellisesti osoittautui kivuliaaksi, mutta yhdessäolon ja yhteiskunnallisen keskustelun piirissä kohtuulliseksi. Syynä lienevät olleet yhtäältä yhdistysihmisten liiketoiminnallinen pätemättömyys ja toisaalta yhteiskunnallinen innostus niin puhenjohtajan kuin muidenkin johto- ja taustahenkilöiden sekä muiden osallisten puolella. Erilaisten projektirahoitusten ja omien alivuokratulojen turvin pystyttiin hanketta tekemään jonkin verran tutuksi yleisölle, mutta tavoitteet pysyivät kaukana todellisuudesta. Taloudellinen tilanne oli jatkuvasti kriittinen.

Kaupungin sanottua irti vuokrasopimuksen muutimme Döbelninkadulle, mutta toiminnan edellytysten supistuminen johti pian yhdistyksen konkurssiin. Kaiho ja paha mielihän kaikesta jäi, koska osalliset olivat reilusti yleiseen hyvään pyrkiviä. Kiitos kaikille!

 

(Kari Rajala, juris guitares musices c/o Stella Polaris Corporation: Yrjönkatu Blues)