Suomenlahtitunnelin nousu Helsingin ratapihalle

Tavoitteena on saavuttaa Suomenlahtitunnelin kautta kansainvälisillä pikajunilla Helsingin Päärautatieasema ja lentokentän kautta HELI-rataa pitkin Pietariin. Tulevaisuudessa Helsinki-Tallinna -seutujunilla on saavutettava Pisara-rata ja sen kautta kaikki Pääkaupunkimetropolin seuturadat. Yhteys maaliikennekeskukseen olisi hyödyllinen, mutta se riippuu kansainvälisen rahdin reiteistä Suomessa.

Kaikki tavoitteet ovat toteutettavissa, kun junaliikenne Euroopasta ohjataan tunnelissa lännestä Ruskeasuon kautta Pasilaan.

 

Vaihtoehtoiset ratalinjaukset Keski-Pasilassa ovat:

a) Juna alkaa nousta Ilmalan kohdalla nykyisen rantaradan vierelle ja saavuttaa nykyisen asema-alueen muiden raiteiden tasossa ja jatkaa ratapihan tasossa joko Pisara-radalle tai päärautatieasemalle.

b) Ilmalasta tunneli jatkuu Triplan länsipäädyn alle, jossa voisi olla kansainvälisten junien asema. Tämä asema olisi siis maan alla. Sieltä tunneli jatkuu Pisara-radan tunneliin sekä nousee Pisaran liittymän ali päärautatieaseman ratapihalle.

c) Ilmalasta tunneli jatkuu maan alla jo suunnitellun Pasilan maanalaisen aseman laitureille, aivan alueen itäreunaan, syvälle maan alle. Sieltä tunneli jatkuu kuten kohdassa b.

 

d) Tunneli voi myös ohittaa Keski-Pasilan ja nousta Länsi-Pasilan alla Nordensköldinkadun sillalle Pisaraa varten ja sen liittymän alla Eläintarhan rampille ja edelleen Päärautatieasemalle.

Ilmalasta myös pohjoiseen…

Ennen Ilmalaa tunnelissa kulkeva kansainvälinen junarata haarautuu myös kohti mahdollista uutta Pasilan liikennekeskusta Keski-Pasilasta, pohjoiseen. Se voisi yhdistää Hakamäentien pohjoisreunalla pääradan ja rantaradan seutujunaliikenteen toisiinsa – sekä metron, seutulinja-autot ja jopa Jokeri-pikaraitiotien. Liikennekeskuksen välikerrokessa on metron haara, joka palvelee Pohjois-Pasilan tulevaa kaupunginosaa ja tarjoaa kansainvälisistä Helsingin ohittavista junista tuleville matkustajille yhteyden Keskustaan, Itä-Helsinkiin ja Etelä-Espooseen. Kansainväliset pikajunat voivat liikennekeskuksen alla ohittaa Helsingin keskustan ja liittyä Pasilan pohjoispuolella lentoasemalinjaan ja päärataan.