Onko purkaminen ja uudisrakentaminen edullista ja kaupunkikuvaa parantavaa?

Tennispalatsi

Kiinteistö oli menossa lihoiksi kaupungin maanvaihtokaupassa Vuosaaren satamahankkeen alkuvaiheessa. Rumana ja huonokuntoisena pidetty rakennus olisi purettu ja developattu vieressä olevien Autotalon ja Graniittitalon tapaan. Yli 18.000 kerrosneliömetriä rankkaa rautabetonia olisi mennyt hukkaan. Onneksi meillä kuitenkin on nyt kaupungin keskeisellä paikalla hieno ja elävä viihteen ja kulttuurin monitoimikeskus.

Aluearkkitehtina Helsingin Rakennusvirastossa ollessani tarkastelin rakennuksen kuntoa ja soveltuvuutta erilaisiin käyttötarkoituksiin kuten toimistoiksi, ammattioppilaitokseksi, kauppahalliksi, museoksi, liikuntatiloiksi sekä tietysti niiden yhdistelmäksi. Muutoskustannusten vertailu uudisrakentamiseen osoitti vanhan rakenteen edullisuutta kiistattomasti (vastoin Kiinteistöviraston antamaa arviota, että ”uudisrakentaminen on aina peruskorjausta edullisempaa”). Kun vielä sain työllisyysrahoilla julkisivun kunnostetuksi, oli yleisönkin helppo ihmetellä, miksi talo pitäisi purkaa.

Virastopäällikköni sanoi myöhemmin, että kaikki Castrénilta julkisuuteen lähtevät paperit oli ylipormestarin käskystä tarkastettava ja varustettava virastopäällikön allekirjoituksella. Että sillä lailla ei tapahtunut, oli kunniaiksi velvoitetulle, mutta minulle jäi kulttuuriperinnön suojelijana maine hankalana tyyppinä.

 

Muitakin kohteita on onnistuttu pelastamaan! Muistin tueksi vielä eläville kaupunkilaisille pari palasta kotikaupungin historiaa…

Vankilateollisuuden talo

Hämeentien ja Junatien sillan kainalossa oleva vanha punatiilinen tyhjillään oleva varasto oli sillan levennyssuunnitelman takia vaarassa. Onneksi kaupunkisuunnitteluvirasto onnistui kaventamaan suunnitelmansa, ja Kaupunginmuseo sai kelvollisen toimipisteen vanhojen esineiden kunnostamiseen ja säilyttämiseen. Palanen kaupunkikuvan historiaa tuli pelastetuksi.

 

Helsingin mylly, Sörnäisten rantatie / Kaikukatu

Perinteinen ja osin vanhakin teollisuuskiinteistö oli asemakaavaehdotuksessa muuttumassa toimistorakennukseksi ja käytännössä siis purkamisen myötä. Rakennuksen kuntokartoituksessa ilmeni monikerroksisen teollisuusosan säilyttämisen olevan uudisrakentamista edullisempaa ja käyttökelpoisuuden uuden veroista. Säilyttämistä puolsi kaupunkikuvallinen arvo kaupungin sisääntuloväylällä osana laajempaakin teollisuusrakennusten rivistöä erityisesti vanhojen viljasiilojen poikkeuksellisen ja komean arkkitehtuurin ansiosta, minkä onneksi Museovirastokin toi esille jopa suojelun tueksi. Rakennuksen omistaja vetäytyi hankkeesta, ja toistaiseksi voidaan vain odotella asioiden etenemistä. Toivotaan parasta.