Laajasalossa

Laajasalossa

Aina olin haaveillut omakotitalosta – kai lapsuuteni idealismia äitini haaveesta ”punainen tupa ja perumaa”. Marjani kanssa löysimme sitten Jollaksessa myynnissä olevan vanhan ”kotkanpesän”, jota ”Kansallismuseon karhukin” vartioi kivisten portaiden päässä korkealla rinteellä. Puiden läpi näkyi pohjoinen metsäinen taivaanranta ja lempeä Iso-Sarvaston lahti veneineen. Perunamaata ei tarvinnut olla kallion terasseilla, ja talokin oli valkoiseksi rapattu.

Näkymä kotkanpesästä.

Iso remontti kesti koko syksyn illat, aamut ja viikonloput ansiotöiden ohella, mutta jouluksi pääsimme kotiimme! Muutaman vuoden kuluttua laajensimme taloa erkkerillä, kahdella huoneella ja keittiön ruokailupaikalla sukulaisten avulla. Takkakin muurattiin uusiksi. Tiloja oli varttuvalle perheelle moneen malliin.

Muutoskuvat taloomme.

Ensi toimiksi ostimme paikkakunnalla tehdyn Vator-veneen. Rakensin venelaiturin eli ”brygän”, johon ystäviksi tulleet naapurit pian osallistuivat. Heidän kanssaan sitten iloittiin muutenkin vuodenaikojen ja juhlapäivien ehdoilla. Oli liukumäkeä, luistelukenttää ja napakelkkaa, lentopalloa (johon varsinkin Panu innostui ja liittyi Laajasalon voimaan) pääsiäisnoitia, talkoita, uimarantaa ja veneretkiä (ostettuamme myös Terhi-sailin, jolla pääsi purjein ulos lahdelta mutta ei tuulen tyynnyttyä takaisin kuin  soutamalla monitoimivenettä) illanviettoja puolin ja toisin, joulupukki, ja mitä kaikkea kivaa ja läheistä. Kiitos teille naapurit!

Naapuruston lapsia leikkimässä

Tietysti ajauduin tuttavuuksiin myös saaren yhdistysihmisten kanssa ja huomasin pian olevani Laajasalo-Degerö-Seuran puheenjohtaja sekä Jollaksen Urheiluseuran uudelleen herättäjä, aluetoimikunnan jäsen, paikallisen puolueosaston jäsen, Laajasalolainen-Degeröbo -lehden perustaja ja kolmevuotinen päätoimittaja-tuottaja, saaren siivoustalkoiden järjestäjä, maankäytön ja lähidemokratian visioija, Ylistalo-Uppbyhuset -kotiseututalon sekä urheilijoiden saariretkisaunan ja kuntopolun promoottori.

Kotiseututalo”Ylistalo – Uppbyhuset” Laajasalolainen-lehden kansikuvassa.

 

Ensimmäisen Laajasalolainen-lehden pääkirjoitus

Sukua Rengosta ja Riihimäeltä arvattavasti 50v+50v – juhlijoita onnittelemassa.

 

 

 

Monien muidenkin puuhien johdosta havaitsin lasten kasvaneen kotona, jonne usein ilmestyin vasta ”kympin uutisille”. Näin jälkeenpäinkin tunnustaen: sääli, sillä heissähän aikaansaannokset ja arvot ovat kestävimmillään. Toivottavasti he ymmärtävät ja ottavat opiksi.

Yrjö-veljen perhettä ja oma tytär keittiön portailla

 

 

Alussa sanoin lähteväni Laajasalosta vain kantamalla, mutta elämä meni toisin. Hyvät muistot minulle jäi – ja toivottavasti muillekin kohtaamilleni ihmisille.