Koukkukalaa

Yrjö-veljeni kanssa aikanaan ja myöhemmin ystävienkin ja nuoremman polven kanssa käytiin Perä-Pohjolassa punalihaista kuningaskalaa pyytämässä. Lofooteilla, Tenolla, Vetsijoella. Jäämeren Seitiä saattoi litkalla saada useammankin yhdellä kertaa. Parhaimmalla tuurilla aseteltiin Vetsijoen rantakivelle montakin talvikkolohta ja taimenta syömäherkuiksi.

 

Mieleenpainuvaa oli Tenolla venerannassa tunnelmointi ennen soudun alkamista tai aamu-usvan platinahohteessa nousulohen jännittynyt väsyttely. Ihmeellistä ajattomuutta ja paikattomuutta oli kokemuksessa soudettaessa erisuuntaisten liikkeiden harmoniassa, kun vesi ja veneen pohja liukuvat alavirtaan veneen alta eri tahtia venettä liukuessa ylävirtaan, jonne rannatkin pyrkivät, pilvet ja tuuli kulkivat teitään ja aurinkokin omaansa. Ajatukset ja jutut unohtuivat, oli yhteys luontoon…

Hyvin palveli Urheilukalastajien liitolle ostamamme Utsjokilainen veneemme, jonka Angeliin auton katolla kuljetettuna laskimme Tenoon ja kastoimme pikku tilkalla vaimojemme mukaisesti nimelle ”Marjat”. Oli muuten upeaa antaa virran viedä meitä kolme vuorokautta Angelista Vetsikkoon! Muistan sen!…kun vesi ja veneen pohja liukuvat alavirtaan, mutta joen pohja kiirehti veneen alta ylävirtaan eri tahtia veneen kanssa, rannankin kiintopisteet väistivät toisiaan, pilvet ja tuuli kulkivat teitään ja aurinkokin omaansa. Mikään ei ollut pysyvää.